Sunday, March 4, 2007

IN YOUR FACE!

Τις Κυριακές -αυτές που είμαι στο κλείνον άστυ- η τηλεόραση στο σπίτι προβάλλει εικόνες μόνο από τον αποκωδικοποιητή. Όχι Nova, αλλά Canal+ πληρωμένο στην Ολλανδία. Το πώς και το γιατί, είναι μεγάλη ιστορία -άλλη φορά. Σημασία έχει πώς από το τουρλουμπούκι του ελληνικού τηλεοπτικού γίγνεσθαι ξεφεύγεις μόνο με τη δορυφορική. Εντάξει, οι ειδήσεις στο Star έχουν μια underground γοητεία, ο Ευαγγελάτος είναι πώρωση, και ο Χαρδαβέλλας... επίγονος των X-Files, αλλά το κλουβί με τις τρελές καταντάει εύκολα too much.

Το πρόβλημα με τα κανάλια από το "πιάτο", ελεύθερα και συνδρομητικά, είναι πώς δυστυχώς επαναλαμβάνονται σχεδόν αυτιστικά. Εκτός από τα ειδησεογραφικά, τα υπόλοιπα, προβάλλουν ξανά και ξανά τα ίδια -πανάκριβα για να μην ξεχνιόμαστε- προγράμματα. Πόσες φορές να δεις μέσα σε ένα 24ωρο το making of του τελευταίου James Bond για να το εμπεδώσεις;

Ένα άλλο "πρόβλημα" είναι οι εκκλήσεις βοήθειας για συμπαράσταση σε χειμαζόμενες ομάδες συνανθρώπων μας. Ειδικά οι Ολλανδοί δεν παίζονται: τα κλιπάκια για υιοθεσίες παιδιών, συνεισφορά σε χειρουργικές επεμβάσεις κ.ά. βγάζουν περισσότερο κλάμα κι από το "Saving Private Raian" -σίγουρα ο σκοπός είναι ιερός, και σίγουρα πολλοί από εμάς συνεισφερουμε. Αλλά αυτή η "στα μούτρα σου" αισθητική, κάποιες φορές είναι λίγο εξτρεμιστική. Ακόμη και στο Animal Planet, τα διαφημιστικά breaks είναι ένα κολάζ από φρικαλεότητες για πολύ γερά στομάχια.

Το συμπαθές κανάλι είναι τίγκα στην αισθητική χασάπικου: αρκούδες σε κλουβιά στην Κίνα, ημιθανείς και ξεσκισμένες για να (....μπρρρρ) ρουφάνε με σωληνάρια τα σωματικά τους υγρά οι τοπικοί κομπογιαννίτες, χιμπατζήδες αλυσσοδεμένοι σε μάντρες ανταλλακτικών, με ανοιχτές πληγές και αδέσποτα σκυλιά να τους μυρίζουν, και ένα σύμπαν ολόκληρο δυσωδίας και μακελειού. Μπορεί αυτό το shock therapy να βοηθήσει; Αυτό που ξέρω είναι πώς σε κάθε διαφημιστικό διάλειμμα τινάζομαι σαν να με χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, και ψάχνω για το τηλεκοντρόλ.

Απόψε, παρεμπιπτόντως, υπάρχει μεγάλο αφιέρωμα στον Steve "the crocodile hunter" στο παραπάνω κανάλι. Μπορεί να αμφισβητήθηκε και να επικρίθηκε από πολλούς, αλλά ο μακαρίτης ήταν από τους πιο ωραίους τρελούς της τιβί. Θα προβληθεί και το τελευταίο ντοκιμαντέρ του μακαρίτη. Προσοχή μόνο στα διαλείμματα...

No comments: