Friday, March 2, 2007

Η ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΜΕ - ΕΝΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

Όσο κι αν ένα εισαγωγικό post είναι απαραίτητο για να διαφανούν οι -συνήθως καλές- προθέσεις του εκάστοτε αεικίνητου ιστολόγου, θα προσπαθήσω να κρατήσω την έκτασή του σε διαστάσεις... λεζάντας. ΟΚ, ίσως λίγο παραπάνω. Με χίλια (που λέει ο λόγος) νέα blogs να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο κάθε δευτερόλεπτο, οφείλεις να είσαι σύντομος και περιεκτικός.

Το mediummedia λοιπόν, είναι μία απόπειρα να δημιουργηθεί μία καταγραφή των απόψεων του υποφαινόμενου, αλλά και μία φωνή για τον καθένα από εμάς, που αναζητώντας ουσιαστική ενημέρωση και ψυχαγωγία σκοντάφτει πάνω στις εγγενείς ασθένειες των ελληνικών ΜΜΕ. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Απλά, πώς σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές μου συναναστροφές, συνάξεις, συντροφιές, συγχρωτισμούς και πάει λέγοντας, συναντώ ανθρώπους με σοβαρές ενστάσεις και τεκμηριωμένα παράπονα για το μετρίως μέτριο status των ελληνικών ΜΜΕ. Ανθρώπους, λίγο πολύ, σαν κι εμένα: εθισμένους στην ανάγνωση, ακρόαση και θεάση κάθε καναλιού επικοινωνίας. Που, διαβάζουν μανιωδώς περιοδικά κι εφημερίδες, βλέπουν τηλεόραση, και σερφάρουν στο Internet ανελλιπώς. Πλην όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αισθάνονται στο πετσί τους την αρπακολλατζίδικη νοοτροπία ξεπέτας που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία, δυστυχώς, των καθ' ημάς media.

Κάπου εδώ, βρίσκεται κι ένα (τουλάχιστον) οξύμωρο σχήμα, που προσωπικά, το βρίσκω ακατάληπτο και δυσνόητο: πολλοί από τους "καταναλωτές" ειδήσεων και εκδόσεων κάθε είδους, όχι μόνο είναι πολύ ικανότεροι, ευφυέστεροι, και πιο συγκροτημένοι από τους... λειτουργούς της δημοσιογραφίας, αλλά και έτη φωτός μπροστά σε κριτικές ικανότητες. Αυτό που πάντα με έκανε να απορώ, είναι πού λοιπόν "κρύβονται" όλοι αυτοί. Γιατί εντάξει, η ελληνική μπλογκόσφαιρα έχει πολλούς άξιους... στυλοβάτες, αλλά, όλοι αυτοί που μου ανοίγουν τα μάτια για εξαιρετικά περιοδικά του εξωτερικού, για το τάδε ¨κουλό" site, τις πιο όμορφες μουσικές, και τις πραγματικές καινοτομίες στην αλλοδαπή TV, απουσιάζουν από το Διαδίκτυο. Δε λέω, μπορούμε να βαυκαλιζόμαστε μεταξύ μας στα cafes και στα εστιατόρια για τις γνώσεις μας επί του μιντιακού γίγνεσθαι, αλλά ως εκεί. Από τα blogs απουσιάζουμε.

Είναι θλιβερό να επιπλέουν μόνο οι... φελλοί. Κάποιες απόψεις αξίζουν την ευρύτερη προβολή -έστω(;) και στην μπλογκόσφαιρα. Γι αυτό λοιπόν, αν νιώθετε στον αφρό των ημερών, και αν μόλις διαπιστώσατε με έκπληξη π.χ. πώς αυτά που διαβάζατε προχθές στον Independent, στον Guardian, ή στους NY Times παρουσιάζεται σαν... πρωτογενές ρεπορτάζ στον ελληνικό κυριακάτικο Τύπο, αν "ζείτε" στα social networking sites, αν ανακαλύψατε το απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό του Internet, αν το engadget.com είναι το... ευαγγέλιό σας, αν ξημεροβραδιάζεστε στα forums του dpreview και του photo.net θέλουμε τα σχόλιά σας -και τις συστάσεις σας. Αν το pixmania έχει ξετινάξει την πιστωτική σας, το ίδιο. Αν νιώθετε κι εσείς πώς τα ελληνικά περιοδικά έχουν χάσει την όποια ψυχική επαφή με τον αναγνώστη, παρομοίως. Βέβαια, το ίδιο περιμένουμε και το όποιο θετικό feedback από αξιέπαινα ελληνικά δημοσιεύματα/ιστοσελίδες/εκπομπές που ξεχωρίσατε. Τέλος, σαν... junkies του περιοδικού Τύπου, "διψάμε" για απόψεις που αφορούν στο παρδαλό συνονθύλευμα που κρέμεται στα περίπτερα αυτού του κόσμου.

Κλείνοντας, και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πρέπει να αναφερθεί πώς σκοπός του blog είναι η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ανθρώπων, που, στα χωρικά ύδατα της ντόπιας (τρόπος του λέγειν) ενημέρωσης αιθάνονται -το λιγότερο- ξεκρέμαστοι. Έρμαια ενός σουρεαλιστικού no man's land. Είτε τα μίντια -και τα ιντερνετικά- θα ασχολούνται με (αφορούν σε) αμπελοφιλοσοφίες της αναχρονιστικής εγχώριας πολιτικής σκηνής, είτε με ανθρώπους που βαριούνται να βγουν έξω να φωτογραφίσουν, και... σαπίζουν μπροστά στο μόνιτορ προσπαθώντας να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της Canon. Η μεσαία περιοχή, απλά δεν υπάρχει.

Αυτό το blog δεν φέρει καμία φιλοδοξία προβολής κάποιου εικονικού υπερεγώ. Και σε καμία περίπτωση δεν επέχει φιλοδοξίες εξεζητημένου διαδικτυακού ημερολογίου. Η αφορμή της δημιουργίας του είναι πολύ πιο ταπεινή: μία απλή απόπειρα αποδελτίωσης του μιντιακού τοπίου για σκεπτόμενους ανθρώπους.

No comments: